Pazar, Ocak 30, 2005

14 Soruda Hocalar

MANİ(K)FESTO

Hocaları hoca yapan nesnel / öznel şartlar nelerdir?


Hocalar'a baktığımızda ortak noktalar gördüğümüz kadar farklı özellikler de görmekteyiz. Ortak özelliklerin başında açık görüşlülük ve her türlü fikre saygı gösterip o fikri ciddiyetle tartışma en önde gelenlerdendir. Hocalar, herhangi bir magazin olayına da, ülkenin dış politikasına verdikleri önemle yaklaşır, onu kendilerine dert ederler. Hocalar'ın diğer bir ortak noktası ayrıntıya ve kaynak zenginliğine verdikleri önemdir. Onlar, müzikten finansa, makine mühendisliğinden, porno endüstrisine, oradan da papatya yetiştiriciliğine kadar her konuyu ayrıntılı ve içinden çıkılamayacak şekilde inceler ve tartışırlar. Bu sebeple, Hocalar'ın farklıkları da ortaklıkları kadar onların vazgeçilmezlerindendir. Bu durumda, Hocaları hoca yapan nesnel ve öznel şartlar, hoca olmama durumuna temel olanlarla aynıdır: Hocalık hocalıkla başlar bitmesi de beklenemez.. Bir hoca diğer bir hocaya benzemez ancak hoca hocayı gördüğünde şıp diye tanır. Hoca mertebesine erişmedeki tek ciddi nesnel engel bir kişinin "hoca" kelimesini doğru telaffuz edememesidir.


Hocalıktan ne anlamalıyız, ne anlamamalıyız?


Hocalık'tan bir şey anlamak gerekmez. Ama anlayana da kötü gözle bakılmaz. Hocalık dertlere bir çare değildir. Hoca hocayı anlar, bıyık altından güler, derinden takdir eder. Ne var ki, Hoca olmayanların Hocalık'tan bir şey anlaması gerekmez. Akıllıcasi keyif almaya çalışmaktır. Hocalar her konuda söylediklerini dinletecek kadar dile hakim, Hoca olmayanlara da bir şey sezdirmeyecek kadar ketumdur.

Neyin peşindedirler? Ya da birşeyin peşindeler mi?


Hocalar'ın peşinde olduğu tek şey net bir dünya görüşüdür. Diğer taraftan Hoca bunun mümkün olmadığını da taa en başından beri bilir. Bu belki de en önemli çıkış noktasıdır. Denilebilir ki hocalar için önemli olan ulaşılamayacak bu kesinliğe giden yolda yürümektir. Bazen de bu sebeple Net'e gider içerler. Net'liğin bir hedef olarak görünmediği tek yer Net Piknik'in içidir. Hiçbir hoca yoktur ki Net dergahindan kafasının içi arap saçına dönmeden çıkabilmiştir. Hocalar saat kulesini unutmak için saat kulesine girdikleri gibi, netlikten iyice uzaklaşmak için Net'e giderler.


Yaşadığımız bu hayatı nasıl algılıyorlar?


Hocalar yaşadığımız bu hayatı tüm algılarını açarak mantık ve bilim çerçevesinde algılamaya çalışırlar. Hurafeye, hacı, hocaya pabuç bırakmazlar. En azından bunu dener ve amaç edinirler. Herkesin algıları açık olsun isterler.


İyi, kötü, güzel çirkin ; bu kavramlardan hocalar ne anlıyor?


Belki de Hocalar, bu kavramların göreli olduğunu içselleştirmiş yegâne insan gurubudur. Yine de, bu kavramları duyduklarında karşılarındaki insanı anlamaya çalışırlar. Onun bu kavramlarla ne kastettiğini anlamak için çaba gösterirler. Dolayısıyla, Hoca, bu kavramları, diğer tüm göreli anlama sahip kavramları olduğu gibi, bağlamında anlamaya çalışır; onu kullanan kişinin ne kastettiğini bu bağlamdan çıkarır. Diğer taraftan, kötü olmasaydı iyinin olmayacağı, çirkin olmasaydı güzellikten bahsedilemeyeceği gerçeği bir hocanın damarlarında akar durur. Hocaların dillere destan üfürüğü bu nedenle güçlüdür.


Hocalık bir mertebe midir?


Hocalık bir mertebedir. Hatta mertebenin önde gidenidir.

Nasıl hoca olunur? Olunur mu doğulur mu?


Hoca olmak için yaşamak gerekir. Hoca doğulmaz olunur. Ama doğulmadan da hoca olunmaz. Diğer taraftan, hoca olmak için verilen hiçbir emek karşılığını bulmaz. Bir hoca, hoca olduğunu ancak Hocalık mertebesine eriştikten sonra anlar. Bu noktaya nasıl geldiğini ise açıklayamaz. Çünkü bir kişiyi Hocalık mertebesine götüren olay ağları son derece karmaşıktır. Hocalığın değeri biraz da buradan gelir.

İnsan hoca olduğunu nasıl anlar?


Daha önce de açıkladığımız gibi insan hoca olduğunu Hocalık mertebesine eriştikten sonra anlar.İnsandan Hocalığa geçiş sancılı bir süreçtir.

Bayandan hoca olur mu?


Hoca olmak için belirli bir cinsiyete sahip olmaz gerekmez. Daha önce hiç dişi hoca görülmediyse de bunun önünde muhtemelen hiçbir engel yoktur. Kısaca teorik olarak bayandan hoca olur.

Hocalığa giden yol nerden geçer?


Bunun için verilecek en güzel yanıt, yataktan (bknz. 'Hocalar Grup Düzeninde Tartışıyor I') geçer olacaktır. Böyle bir yanıt, verimli bir kafa karışıklığına yol açacaktır. Hocalığa giden yol hayatın çetrefilli tuzaklarından geçer. İçindeki şeytanı tanıyan ve onunla stratejik ortaklık anlaşması yapmayı başarabilen insanlardan bir kısmı hoca olur.

Hocalığın şartları nelerdir? Kaç tanedir?


Hocalığın tek şartı hoca olmaktır.


Ben hocayım diyen bir kişinin gerçekten hoca olup olmadığını nasıl anlarsınız?


Bir kişinin hoca olup olmadığını sadece bir hoca anlayabilir.


Bir hoca ile karşılaşınca ne yapmak gerekir?


Bu önemli deneyimden faydalanmanın yollarını arayın. Onların ilgisini çekmeye çalışın.

Hocalar nerelerde bulunur?


Hocaları gittikleri yerlerde bulabilirsiniz. Net Piknik bunlardan biridir. Tavukçu diğeri. Başka bir çok yere de giderler. Münih'de dolaşan hocaların da olduğu bilinmektedir.



2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba şuanda size Ankara'dan yaıyorum;ve sizinle tanışmak istiyorum.Bu ricamı geri çevirmezseniz sevinirim.

Adresim:eylem_aslan@hotmail.com

Adsız dedi ki...

Tekrar Merhaba daha önce de sizinle tanışmak istediğimi iletmiştim;fakat yanıtsız bıraktınız.Sizi hayatın sakladığı,hayat için gerekli olduğunuzu düşünmüştüm.Ne yazık ki siz de herkes gibisiniz